Ενίσχυση Υφιστάμενων Μεταποιητικών ΜμΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης

Περίοδος υποβολής από 22/4/2024 έως 6/6/2024

H δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μεταποιητικών ΜμΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση-αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανών και γραμμών παραγωγής.

Διάρκεια υλοποίησης έως 30 μήνες από την Έγκριση Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, οι 24 μήνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και υποχρεωτικά 6 μήνες πλήρους λειτουργίας της επένδυσης, για την σύνταξη της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Μέτρησης και Επαλήθευσης, που υποβάλλεται συνοδευτικά στο Αίτημα τελικού ελέγχου. Επιλέξιμα είναι επενδυτικά σχέδια τα οποία επιτυγχάνουν εξοικονόμηση τελικής ενέργειας τουλάχιστον 20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 50.000€ έως 1.000.000€.

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται με ένα και μοναδικό αντικειμενικό κριτήριο αυτό της χαμηλότερης τιμής του λόγου του κόστους επένδυσης προς την κατ’ έτος εξοικονομούμενη τελική ενέργεια (€/MWh), ενώ ο χρόνος αποπληρωμής (απόσβεσης) της επένδυσης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος των 3 ετών.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Δικαιούχοι, είναι Υφιστάμενες Μικρές, Πολύ Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).
  • Οι βασικοί όροι συμμετοχής είναι :
  • Έχουν τουλάχιστον πέντε (5) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
  • Δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας
  • Δεν υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ενεργειακό έλεγχο κάθε 4 έτη, ήτοι δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση της παραγράφου 10 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015 (ΦΕΚ A’ 143/9.11.2015) και πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης,.
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα [Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός] και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014, όπως ισχύει.
  • Να διαθέτουν ή να δεσμευτούν ότι θα μεριμνήσουν για την διευκόλυνση πρόσβασης ΑΜΕΑ.
  • Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση ή να μην έχουν καταθέσει αίτηση εξυγίανσης οι πιστωτές της επιχείρησης.
  • Εάν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, να έχουν αποπληρώσει το δάνειο και να έχει λυθεί η Σύμβαση εγγύησης, ή εάν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης αυτή να έχει ολοκληρωθεί.
  • Η ενιαία επιχείρηση να μην είναι προβληματική σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 651/2014.

Επιλέξιμες Δαπάνες

  1. Δαπάνες Εξοπλισμού έως 100% του επιχορηγούμενου Π/Υ
  2. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών έως 60.000€
    Σύνταξη Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου,
    Έκθεσης Αποτελεσμάτων Μέτρησης και Επαλήθευσης,
    Ενδιάμεσων εκθέσεων ενεργειακού ελέγχου,
    Λογιστική υποστήριξη/σύνταξη και παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου

Προϋπολογισμός : 25.000.000€

Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για την δυνατότητα υποβολής πρότασης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων: 697 414 6588,  210 958 6828  ή με αποστολή email στο info@diinekis.gr, αναφέροντας το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.