Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ

Δημοσιεύθηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα “Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ” που αποτελείται από τις δράσεις “Δράση 1 : Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ” και “Δράση 2 :  Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ”.

Υποβολές από 22/3/2023 έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού

Στόχος των δράσεων 1 & 2 στο πρόγραμμα  ‘Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ’ είναι η υποβολή επενδυτικών προτάσεων από τις επιχειρήσεις που αποβλέπουν στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών προβαίνοντας σε ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Συνολικός προϋπολογισμός για τις 2 Δράσεις του προγράμματος είναι 700.000.000,

Η αξιολόγηση των υποβολών γίνεται με σειρά προτεραιότητας μέχρι την κάλυψη του διατιθέμενου προϋπολογισμού.

Πράσινη Παραγωγική Επένδυση : Έχει κλείσει για όλες τις περιφέρειες.

Πράσινος Μετασχηματισμός : Έχει κλείσει για όλες τις περιφέρειες.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες και για τις 2 Δράσεις είναι:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος (κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό)
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός (Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Λοιπός Εξοπλισμός)
  • Εξοπλισμός (GREEN) (Εξοπλισμός για βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης /Εξοικονόμησης Ενέργειας, Εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας, εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης
  • Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών
  • Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding
  • Δαπάνες Προβολής και Εξωστρέφειας
  • Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
  • Τεχνικές Μελέτες & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
  • Μεταφορικά Μέσα (GREEN) – Υποχρεωτικά ηλεκτρικά επαγγελματικής χρήσης ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων
  • Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων – (νέο προσωπικό από 1 έως 3 ΕΜΕ)
  • Έμμεσες δαπάνες

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου: Είκοσι τέσσερεις 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

H αξιολόγηση των αιτήσεων και στις 2 δράσεις θα είναι άμεση FIFO (First Come First Served) δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια θα εξετάζονται σύμφωνα με τη σειρά που υποβάλλονται, μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης

Σημείωση:

Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 – «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2– «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλουν πρόταση θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης

Η κάθε επιμέρους Δράση καλύπτει διαφορετικού ύψους επενδυτικά σχέδια.

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ

Αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001€ έως και 1.000.000€.

Προϋπολογισμός Δράσης: 300.000.000€

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν πρόταση θα πρέπει μεταξύ των άλλων θα πρέπει:

  • Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να έχουν τρεις (3) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να διαθέτουν ή να δεσμευτούν με υπεύθυνη δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ

Τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών από τις 3 τελευταίες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (ή λιγότερες εφόσον η δεν υπάρχουν τρεις) που προηγούνται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να αποσκοπούν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα πλαίσια μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί.

  1. Πλαίσιο του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ). Ο προϋπολογισμός της υποβολής μπορεί να είναι έως 1.000.000€ και το ποσοστό της επιδότησης είναι έως 40% και εξαρτάται από την περιφέρεια στην οποία θα υλοποιηθεί.
  2. Πλαίσιο Κανονισμού ΕΕ 1407/2013 (De minimis). Ο προϋπολογισμός της υποβολής μπορεί να είναι έως 400.000€ και το ποσοστό της επιδότησης είναι 40% για όλες τις περιφέρειες. Στον de minimis η επιδότηση τα 3 τελευταία έτη (2021, 2022, 2023) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000€

Εάν τουλάχιστον το 20% του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού θα υλοποιηθεί σε δαπάνες  «Πράσινης Μετάβασης» (GREEN) τότε τα πιο πάνω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 10%.

 

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ

Αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 € έως και 200.000 € (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis).

Προϋπολογισμός Δράσης: 400.000.000€

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν πρόταση θα πρέπει μεταξύ των άλλων να πληρούν:

  • Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης της παρούσας πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να έχουν δυο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η δράση αυτή ενθαρρύνει μικρά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό των 200.000€

Η επιχορήγηση γίνεται με το Πλαίσιο Κανονισμού ΕΕ 1407/2013 (De minimis) και το ποσοστό της επιδότησης είναι 40% για όλες τις περιφέρειες. Στο de minimis η επιδότηση τα 3 τελευταία έτη (2021, 2022, 2023) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000€

Εάν τουλάχιστον το 20% του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού θα υλοποιηθεί σε δαπάνες  «Πράσινης Μετάβασης» (GREEN) τότε τα πιο πάνω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 10%.

Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε όταν δημοσιευθεί το πρόγραμμα και την δυνατότητα υποβολής πρότασης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων: 697 414 6588,  210 958 6828  ή με αποστολή email στο info@diinekis.gr αναφέροντας το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει,  ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.