Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Εντός του 2022 αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις για χρηματοδότησή των με επιδοτούμενα δάνεια από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Αναμένεται

Υπογράφτηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες  (Εθνική, Πειραιώς, Alpha,  Eurobank,  Optima και Παγκρήτια) συμφωνίες για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα καλύπτουν κατά μέγιστο βαθμό το 50% του κόστους κάθε επενδυτικού σχεδίου, η ιδιωτική συμμετοχή, όπως την αποδέχεται το τραπεζικό ίδρυμα, τουλάχιστον το 20%, ενώ το τραπεζικό ίδρυμα θα δανειοδοτήσει τουλάχιστον το 30%.

Βάσει της συμφωνίας αυτής 1.570 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση επενδύσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η διαδικασία που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας είναι  εντός 30 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή, οι πιο πάνω τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Εντός του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική υποδομή όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των επενδύσεων τους σε όρους παρούσας αξίας (NPV), προκειμένου να υπολογίζεται  το ύψος της ενίσχυσης.

Θα οριστούν ανεξάρτητοι αξιολογητές για την εκλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων με βάση τους επιδιωκόμενους στόχους και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πιστοποιηθούν περίπου 10 εταιρείες συμβούλων.

Οι προτεινόμενες επενδύσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους πιο κάτω στόχους:

1) πράσινη μετάβαση,

2) ψηφιακός μετασχηματισμός,

3) καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη,

4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

5) εξωστρέφεια.

Επιλέξιμες Δαπάνες

  • Γήπεδα (αγορά, χρήση, διαμόρφωση) έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Κτήρια (αγορά, κατασκευή, αποσβέσεις, μισθώσεις).
  • Εξοπλισμός (αγορά, κατασκευή, αποσβέσεις, μισθώσεις).
  • Οχήματα (αγορά, αποσβέσεις, μισθώσεις).
  • Άυλα (αγορά, κατασκευή, αποσβέσεις, συνδρομές).
  • Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο.
  • Μετακινήσεις.
  • Υπηρεσίες τρίτων.
  • Αναλώσιμα.
  • Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.).
  • Κόστος κεφαλαίων.
  • Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.).
  • Δαπάνες Marketing.

Η αξιολόγηση για την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων θα διενεργείται σε δύο στάδια:

1. Από το τράπεζα που θα αξιολογεί τη δυνατότητα δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.

2. Από πιστοποιημένο ανεξάρτητο ελεγκτή, ο οποίος μετά την προέγκριση της δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από τη τράπεζα θα αξιολογεί:

  • Την ύπαρξη επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου με την Αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης .
  • Την επιλεξιμότητα του επενδυτικού σχεδίου ως προς τους επενδυτικούς στόχους και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου.
  • Επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου ως προς τους επενδυτικούς στόχους και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του ΕΣ.

Από την αναμόχλευση υπολογίζεται ότι η κινητοποίηση του ποσού που θα κινητοποιηθεί, θα υπερβεί τα 60 δισεκ. Ευρώ. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ. Από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Η ιδιωτική συμμετοχή θα καλύπτεται  από μετρητά ή  άλλα ισοδύναμα περιουσιακά στοιχεία ( κτίρια, δάνεια μετόχων, ομολογίες, συμμετοχές σε άλλες εταιρείες ή ελεύθερα ακίνητα). Η εισφορά σε είδος θα μπορεί να καλύψει το μισό της ιδιωτικής συμμετοχής που ανέρχεται στο 20% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται υποχρεωτικά με μετρητά.

 Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για την δυνατότητα δανειοδότησής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στους αριθμούς τηλεφώνων  : 697 414 6588,  210 958 6831 ή με αποστολή email στο info@diinekis.gr, ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.